Maatschappelijke betrokkenheid

Verantwoordelijkheid is een van de Daltonpijlers. Het nemen van verantwoordelijkheid voor eigen handelen is een belangrijk thema op de Casimirschool. Kinderen ook verantwoordelijkheid laten nemen voor anderen die het minder goed hebben, behoort tot het ontwikkelen van maatschappelijke betrokkenheid.

Op onze school kiezen we jaarlijks thema's die we met de school willen ondersteunen. 


Jarige Job

Stichting Jarige Job
(2010 - 2011)
 
Niet iedere verjaardag is een feestje. Want wist u dat in Nederland ruim 60.000 kinderen hun verjaardag niet kunnen vieren? Gewoon omdat er thuis te weinig geld is. Jarige Job maakt een einde aan dit verjaardagsleed en trakteert deze kinderen op een leuke dag. Jarige Job geeft geen geld maar een Verjaardagsbox met alles erop en eraan. Dit is een stichting die er voor zorgt dat alle kinderen, van wie de ouders zijn ingeschreven bij de voedselbank, toch hun verjaardag kunnen vieren, ook als de ouders dat financieel misschien niet op kunnen brengen. De stichting zorgt voor een cadeautje en zelfs een traktatie voor op school wordt niet vergeten.  
 
Met het verkopen van zelfgemaakte verjaardagskaarten haalden alle leerlingen een geldbedrag van maar liefst €3100 op. Maar er waren ook andere ludieke acties: er werden pannenkoeken, verkocht, evenals speelgoed waar de kinderen niet meer mee speelden.
 
Bij de 8-jarige Cas Bergshoeff werd zelfs de ‘boeren en scheten’-pot omgekeerd, die normaal als strafpotje geldt voor niet altijd even gepaste geluiden… Hoeveel daar nou precies in zat heeft Cas wijselijk in het midden gelaten.
 
Behalve geld zamelden de kinderen ook nog goederen in zoals cadeautjes, maar ook feestartikelen zoals slingers en ballonnen, waarmee Jarige Job kinderen een mooie verjaardag kan bezorgen. Het resultaat: twee grote dozen met allerlei spulletjes.
 
Op donderdag 9 juni 2011 eindigde de actie en werd een cheque, samen met alle spullen, aangeboden aan de Huib Lloyd van de stichting. Na een muzikale afsluiting door leerlingen was het project dan echt ten einde en konden leerlingen en team terugkijken op een geslaagd project.
 

Schoenmaatjes

Schoenmaatjes van Edukans
(2009-2010)
 

 

Tijdens deze actie (kerst 2009) hebben de kinderen 138 schoenendozen gevuld voor kinderen in arme landen. Deze dozen zijn gevuld met speelgoed, leermiddelen, handige en leuke artikelen, verzorgingsmiddelen etc. Dit is een concrete bijdrage van onze kinderen aan andere kinderen.

 

 

Stichting KiKa

Geef kinderkanker geen kans

(oktober 2014)

In oktober 2014 hebben we geld ingezameld voor Stichting KiKa. Alle groepen hebben op hun eigen manier de handen ineen geslagen en hebben een week lang taarten gebakken, Ki-Ka-cocktails gemaakt, een restaurant gerund in de klas, een CD opgenomen met liedjes, potten gebakken, schilderijen gemaakt, taarten en koekjes gebakken, en nog veel meer... Collega Kirsten ging zelfs nog verder en wist maar liefst 37 tientallen moeders en leerlingen van onze school te mobiliseren die hun lange haar afknipten voor de Haarstichting. Deze stichting gebruikt het haar om pruiken te maken voor kankerpatiënten die hun kaar zijn kwijtgeraakt.

En wat was het geweldig om onze eigen Anneke erbij te hebben die de eerste staart af mocht knippen! Op de foto linksonder staat ze trots met de staart van collega Kim.

Alle staarten achter elkaar gelegd vormden een enorme hoeveelheid haar van 7 meter lang!!

Aan het einde van de rit konden we een cheque van ruim € 5100 overhandigen aan medewerker Rien Schimmel van Stichting Kika...!

 

Maar bovenal viel deze week de geweldige gemeenschapszin op. Het bijzondere "wij"-gevoel. Samen een vuist maken tegen een monster waar we de laatste tijd helaas veel te vaak mee te maken hebben gehad.


Het hart van de Casimir

Omdat twee dierbare collega's in 2014 ernstig ziek zijn geworden, kwam er uit de CasiKids (ons Casimir Kinderparlement) het idee om namens de hele school een speciale kaart te sturen om te laten zien dat we nog steeds veel aan ze denken en van ze houden.

Dit prachtige initiatief is door de kinderen van de CasiKids uitgewerkt en met hulp van collega's en ouders uitgevoerd, en dit is het resultaat.

 


Oxfam Novib

Oxfam Novib
(2011-2012)
 
In 2012 heeft de Casimirschool een grondstoffenproject gehouden. Samen met ouders is er een kinderkookboek gemaakt, dat aan belangstellenden is verkocht. Het boek is werkelijk om door een ringetje te halen!!
 
Met de verkoop van lekkere hapjes en de kookboeken is ruim € 5000 aan OxfamNovib gedoneerd.
 

 


World Education Forum

Naast de jaarlijkse acties ondersteunt de Casimirschool ook:
 
 
World Education Forum
 
Onderwijs voor ieder kind! De missie van het World Education Forum is om het aantal kinderen dat toegang heeft tot onderwijs, te vergroten.
Het World Edcuation Forum richt zich op de volgende doelen:
Het aanspreken van regeringen over de hele wereld op hun verantwoordelijkheid om te zorgen voor de kinderen in hun land. Daar hoort bij dat scholen voldoende middelen hebben om effectief onderwijs te verzorgen. Aan welke standaarden ze daarbij moeten voldoen, bespreken we met de scholen en onderwijsorganisaties die wereldwijd zijn aangesloten bij het World Education Forum.
 
Het bewerkstelligen dat media aandacht besteden aan onderwijs, zodat het onderwerp hoger op de agenda van regeringen komt te staan.
Het voorzien van politici, media en onderwijsleiders van allerlei soorten (onderzoeks)gegevens over het onderwijs. Zo leveren landen cijfers aan over bijvoorbeeld het aantal jonge mensen dat niet kan lezen en schrijven en over het aantal kinderen dat gedwongen wordt tot kinderarbeid. Het valt niet uit te sluiten dat deze cijfers (in negatieve zin) afwijken van de werkelijkheid.
 
Het WEF zal daarom onafhankelijk onderzoek (laten) verrichten naar de cijfers en deze zo nodig bijstellen.
Het ontwikkelen van nationale en internationale platforms als onderdeel van het World Education Forum.

Weekendschool

Naast de jaarlijkse acties ondersteunt de Casimirschool ook:
 
 
 
 
Op initiatief van Woonpartners Midden-Holland is in februari 2010 de Goudse Weekendschool opgericht. Op de Goudse Weekendschool krijgen kinderen van 10-14 jaar op zondag les van mensen die met enthousiasme vertellen over hun beroep. Kinderen die meedoen ontdekken de wereld, krijgen meer zelfvertrouwen, zicht op hun eigen talenten en hun binding met de (Goudse) samenleving neemt toe. De lessen zijn bedoeld voor gemotiveerde kinderen uit Gouda, die van huis uit wat minder kansen hebben zich te ontplooien. Meedoen met de Goudse Weekendschool is vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend voor leerlingen en ouders.
 
De leerlingen betalen niet voor de Goudse Weekendschool. Sponsors, fondsen en de gemeente Gouda betalen de kosten. 
 
Ouders van de Casimirschool worden benaderd voor een inhoudelijk bijdrage. De Casimirschool ondersteunt de Weekendschool met kennis en advies.

538 for Warchild

In het voorjaar van 2013 was de Casimir op Radio 538 voor "538 for Warchild". Luister hier hoe dat klonk.